Saturday, October 3, 2015

Being a seafarer's wife?

Do you think its easy to get married to a seafarer?

orang selalu cakap orang kerja kapal banyak duit. kaya. tak ada masalah nak hidup mewah.

realitinya, orang taktau pun bila orang kapal cuti, diorang tak bergaji! yes, they have an unpaid leave. for how many months? as long as they are not sailing.

suprised? ye, memang semua orang terkejut pun bila kita bagitau hal gaji ni. tambah tolak, nak bayar komitmen masa diorang cuti tu kena simpan beribu jugak untuk 2 ke 3 bulan ke depan. nak sara hidup lagi.

so think again, is it worth to get high salary with a high risk? dengan ancaman lanun lah, ombak besar, mabuk laut semua tu. they deserved what they've been paid off.

itu satu hal lah kan?

lagi satu. nak hadap orang sekeliling yang selalu sangat bertanya mana suami, mana suami. its not that im tired to asnwer the question. cuma kadang-kadang tu sedih jugak lah. tipu la kalau kata kita ok je setiap kali orang tanya. orang gila je yang tak rindu suami kalau berjauhan.

raya tu jauh sekali lah nak dapat raya bersama, semua ikut pada tuah dan rezeki. kalau dapat Alhamdulillah. kalau tak dapat, takpelah. boleh raya dengan family kita sendiri kan? takyah gaduh pasal turn.

saat2 kita dalam kesusahan, dia tak ada. kalau kebetulan ada coverage, boleh la nak mengadu nasib. tapi mostly nya tak ada lah. tengah-tengah laut mana datang coverage kan? time kita stress dengan hal kerja ke, personal life ke, emosi ke. dia tak ada. you have to be by your own. kene berdikari. buat semuanya sendiri. kena kuat lah fizikal dan emosi.

so, fikir balik. seronok ke berkasih dengan orang kapal? pokok pangkalnya, hati dan cinta. As for me, bahagia aku bila bersama suami. tak kisah orang luar nak cakap apa, dia je yang tau macam mana nak bahagiakan aku.

moga Allah berikan kami peluang berkasih sayang sampai ke syurgaNya. insya Allah.


2 comments:

aisatti hakim said...

hi kak, ni aisar, taktau nak kata apa, akak ptut segan ke tak sbb kantoi blog dgn saya, haha. papepun, saya doa akak tabah and semoga selamat bermusafir :)

chee kang said...

sorry did not attend your wedding. happy married life my dear friend