Saturday, October 3, 2015

Being a seafarer's wife?

Do you think its easy to get married to a seafarer?

orang selalu cakap orang kerja kapal banyak duit. kaya. tak ada masalah nak hidup mewah.

realitinya, orang taktau pun bila orang kapal cuti, diorang tak bergaji! yes, they have an unpaid leave. for how many months? as long as they are not sailing.

suprised? ye, memang semua orang terkejut pun bila kita bagitau hal gaji ni. tambah tolak, nak bayar komitmen masa diorang cuti tu kena simpan beribu jugak untuk 2 ke 3 bulan ke depan. nak sara hidup lagi.

so think again, is it worth to get high salary with a high risk? dengan ancaman lanun lah, ombak besar, mabuk laut semua tu. they deserved what they've been paid off.

itu satu hal lah kan?

lagi satu. nak hadap orang sekeliling yang selalu sangat bertanya mana suami, mana suami. its not that im tired to asnwer the question. cuma kadang-kadang tu sedih jugak lah. tipu la kalau kata kita ok je setiap kali orang tanya. orang gila je yang tak rindu suami kalau berjauhan.

raya tu jauh sekali lah nak dapat raya bersama, semua ikut pada tuah dan rezeki. kalau dapat Alhamdulillah. kalau tak dapat, takpelah. boleh raya dengan family kita sendiri kan? takyah gaduh pasal turn.

saat2 kita dalam kesusahan, dia tak ada. kalau kebetulan ada coverage, boleh la nak mengadu nasib. tapi mostly nya tak ada lah. tengah-tengah laut mana datang coverage kan? time kita stress dengan hal kerja ke, personal life ke, emosi ke. dia tak ada. you have to be by your own. kene berdikari. buat semuanya sendiri. kena kuat lah fizikal dan emosi.

so, fikir balik. seronok ke berkasih dengan orang kapal? pokok pangkalnya, hati dan cinta. As for me, bahagia aku bila bersama suami. tak kisah orang luar nak cakap apa, dia je yang tau macam mana nak bahagiakan aku.

moga Allah berikan kami peluang berkasih sayang sampai ke syurgaNya. insya Allah.


Monday, September 14, 2015

Life in JB: A weekend with family

Assalamualaikum.

Helo.

Again, the family came here on last weekend!

1st year I live in JB, they came here and we went to USS by staying at Mutiara Hotel and dinner at Stulang.

2nd year I live in JB, they came to take my SIL jalan-jalan Johor. we just went to JPO, dinner at Restoran ZZ yang famous dgn sup tulang. Lastly lunch at Lat's Place.

This is the 3rd year I love in JB, they came to see my place where I live after got married.

Ok kali ni dah blurr habis nak bawak diorang pegi mana. At the end, cuma pergi rumah maklong sebab abah nak jumpa kakak dia. Then grab minum petang dekat pasar Taman Universiti. Goreng pisang, keropok lekor dan cendol di petang hari bersama family. Nothing goes wrong when you're with them. For dinner, we went to Bigfood.

That's my weekend. And now I miss my Popeye. 15 days since you sail away from New Orleans. Where are you?

Good night.

Monday, September 7, 2015

Review Wedding: Henna by Umira

Helo! Assalamualaikum.

Malam ni gatal tangan nak update pasal inai. Boleh? Hihi.

Saya nikah malam, lepas maghrib, so berinai pagi-pagi Jumaat tu on the same day. Thanks to HennabyUmira sebab datang rumah saya awal pagi and berhempas pulas lukis-lukis kat tangan dan kaki kita. Hikhikhik.

Hasil kerja dia cantik, buat pun teliti tapi cekap. Alhamdulillah i like my henna. Awak boleh mintak nak simple ke nak heavy ke, nak naik sampai atas ke apa ke. Mintak aje. She'll do her job. Nak design dari instagram dia atau awak tunjuk design sendiri, terpulang. She's cool like that.

REMINDER: book awal-awal ok? kalau slot penuh, i'm sorry!













Sunday, September 6, 2015

Review Wedding: #CeritaCintaAinAfiq #1515

Assalamualaikum.

its been awhile. nak update blog, asik tertangguh. i was thinking to share with you about my wedding preparation, wedding vendors and such.

tapi penulisan saya tak cantik dan tak tersusun. tapi moga dapat membantu B2B kat luar sana.

during my time, saya pun stress, keliru nak pilih yang mana. macam mana nak decide. which color yang sesuai nak jadikan tema. nikah macam mana, sanding macam mana. semua benda jadi isu untuk stress. honestly, i was a bridezilla on my special day. seriously. everything was upside down before the groom and family arrived. after all, it went well jugak. Alhamdulillah.
A big thanks to my supermom and families and bridesmaid and photographer, too!

In a summary, kat bawah ni antara vendors yang terlibat on my wedding day/s. nanti saya try untuk buat entry khas untuk setiap satu. the good and the bad reviews.

Solemnization's:

Venue: Dewan Balora Perdana, JPN Putrajaya.
Time: 8.00 pm. - 12.00 a.m.

Catering: Nurul Izzah's catering
Dais: MNZ Creative
Nikah Outfit: Qamel Ayop
Make-Up Artist: Sentuhan Ayukirana
Shoes: Heels by My Bridal Gown
Henna: HennabyUmira
Photographer: MukhrizUdey Photography
Videographer: PrettyPeektures




Reception's:

Venue: Dewan Balora Perdana, JPN Putrajaya.
Time: 12.00 p.m. - 4.00 p.m.

Catering: Nurul Izzah's catering
Dais: MNZ Creative
Nikah Outfit: My Bridal Gown
Make-Up Artist: Sentuhan Ayukirana
Shoes: Heels by My Bridal Gown
Henna: HennabyUmira
Photographer: Ministry of Moments
Videographer: PrettyPeektures
Gamelan: MNZ Creative






just in case any urgent enquiry, just buzz me: ain_raus@yahoo.com ok?
till then, good night all!

Wednesday, January 21, 2015

100 days?

100 days away.

I am getting seriously stress about this. I don’t wanna be a bridezilla on my very special day.

Tapi persiapan cuma 50% je. Itupun kalau sampai lah. Ntah-ntah cuma 35%? Dugaan fasa bertunang ni, semua kata biasalah. Adat nak mendirikan masjid. Normal katanya. Tapi kalau tak kuat hati, macam-macam juga jadinya.

On my side, tiba-tiba kerja jadi banyak. Its ok, Ain. Alhamdulillah sebab boleh buat OT. Rezeki! Tapi kalau semua projek tiba-tiba kejar bagai nak gila? Allah. Pura-pura tenang je la mampu.

Lepas tu tertekan sebab preparation wedding pun tunggang langgang. Its my fault anyway. Asik kata kat diri sendiri lambat lagi. Tiba-tiba? Haru-biru!!!! Ambik kau! Padan muka, ok!!

Next, stress on the CCNA exams. Since orang lain dah planning nak amik by next month. And myself? Without laptop. Tah cemana nak study pun aku taktahu.

Nangis? Nope. The tears just don’t want to help me to release, at least, 1% of the loads in my head.

Takpe ain. Takpe. Yakin dengan janji Tuhan. Akan ada rezeki dating dari mana-mana. Terus yakin, Ain. Insya Allah.

The communication barrier is getting harder day by day between me and seafarer. Time takde line rindu setengah mati. Ada line? Sesaat cuma nak bagtau, he’s ok. That its. Pastu line hilang. Sesekali pulak, kalau ada line, both are busy. Then no communication or discussion at all.


Everything is different now. Tapi I believe this won’t be forever, insya Allah. 

Tuesday, January 6, 2015

10 hari vs. 115 hari.

Sayang, ingat tak masa kita mula mula kenal dulu? Pernah terfikir tak sayang cinta monyet ni akan kekal hingga ke hari ini? Siapa sangka cinta monyet yang kita main main dulu, sekarang kita berharap dan berdoa supaya ia jadi cinta sejati? Lawak kan?

Sayang, mana pernah saya sangka, nama awak yang unik tu menarik perhatian saya, yang bawak awak kepada saya. Masa tu umur saya 13. Tak pernah jumpa nama tu. konon saya berazam nak kenal dengan tuan punya nama ni suatu hari nanti. Tak lama lepas tu, kita kenal. Walaupun niat saya nak main main je, tak sangka pulak awak jatuh hati betul betul kat saya.
Terima kasih!

Dan harini, lepas hampir 13 tahun, saya cuma harap hubungan ni kekal dan semoga apa yang dirancang berjalan lancar, dipermudahkan.

10 hari berlalu. Awak dah sampai Papua ke belum? Another 115 days more to go yet we did nothing for preparation. I mean for both of us punya part. Stress? Tuhan aje yg tau. Tapi mana ada hubungan yang tak teruji sebelum sampai hari istimewa kita, kan?

Sabar. Dan saya akan tunggu awak. May God protect your journey, wherever you are.

P/s: I love you.