Monday, August 13, 2012

Kita dapat kad raya pertama 2012!

Yeay! Dah dapat kad raya pertama untuk tahun ini. Baldu lagi tauuuu. Wink2 ;)




Errr. Tapikan, saya tak post lagi untuk you anam. Rasa bersalah ni. I akan post kan esok ehh. Semoga sempat sampai sebelum raya.


P/s: raya tahun ni, tok ayah sakit. Admitted Assunta Hospital. Semoga semuanya berjalan lancar. :(

Friday, August 10, 2012

Job interview #2

Selamat hari Jumaat!

Entry ni agak terlambat. Maafkan saya. Huhuhu. Tak sihat pulak semalam nak update blog. Sempat blogwalking kejap aje.

Anyway, rabu lepas saya dah pergi final round interview. Its a group interview actually. Started at 9.30 in the morning. Macam biasa, dimulakan dengan sesi ice breaking dulu untuk berkenal-kenalan. Out of 36 candidates in the 1st interview, kali ni tinggal 18 orang je. Itupun ada 5 orang je perempuan. But itu perkara biasa dalam bidang ni kan. Memang diorang utamakan lelaki. Yang betul-betul dia nak cuma 5-8 orang je. Can you calculate the percentage? Sighhh. Tak berani betul nak letak harapan.

Around 10 a.m. Tu dah nak mula dah. Dah dapat group masing2. Tapi sebelum tu ada lagi satu writing interview to be done. After that, baru la each group given tasks. 2 task to be done in about 2 hours+ . Suntuk sebenarnya masa. Tapi nak tak nak, kena siapkan lah kan? After 1.30 p.m. no more touch up. Semua kena stop. Rehat kejap untuk solat Zuhur, then another last task is given. It need to be done in only 15 minutes! Stress jugak woooo. Masa tu panel dah mula nilai each candidates in a group.

At 2.30 p.m. macam tu, diorang dah set up untuk presentation. Kami diberitahu cuma ada 3 panel, tapi yang masuk bilik tu dah lebih 5 orang dah ni. Memang cuak nak pengsan dah masa tu. Group saya adalah yang pertama untuk present. Once kami masuk je bilik interview tu, demmmit! Ada 10 panel okay! Including Paul Moss! Yes, juri Malaysian Idol tu. apa la dia buat kat sini? Dia nak buat apa dengan selection engineering team ni? Masa tu la kan, kaki ni dah tak rasa cecah bumi dah. Rasa macam nak pengsan, nak pitam, nak kari keluar, nak menjerit. Semua ada lah. Me as the 1st presenter, hilang arah. Speechless habis. To be honest, rasanya my presentation part hancur. Hancur habis! Cuma masa Q&A je saya banyak cakap.

After all, saya berserah je. Kalau ada rezeki, ada lah. Kalau takde, takde lah. Kan?

Thanks for all the wishes yeah. May your luck be with me. :)

Tuesday, August 7, 2012

Teman baru



Teman baru saya setiap hari. Vitamin ni pulak. After scotts emulsion and some other vitamin and supplements.

Sigh. Antibodi lema sangat, kurang itu ini. Sayur pulak tak makan. Nilah padahnya kan. Nasib baik boleh tahan. Nama pun vitamin kan? Takde la sedap mana. Tapi Flavettes Vitamin C Effervescent ni senang sikit. Bukan pil atau kapsul untuk ditelan atau dikunyah. Larutkan dalam air, lepas tu minum. Satu mug air kosong, pastu masukkan sebiji, tunggu dalam 5-7 minit sampai habis larut, lepas tu minum! Rasa oren, of course. :)

Semoga lepas ni tak selalu jatuh sakit, sihat selalu. Wink wink! ;)


P/s: esok saya ada final round interview; group interview kat area bandar utama. Tapi sang pelaut tanak wish goodluck. Hampeh betul.

Monday, August 6, 2012

Restoran Mattop Bariani Batu Pahat, Bangi


Yeay! Akhirnya dapat jugak berbuka puasa dengan kawan kawan UTeM. Best bila lepak dengan kawan kawan. Terasa diri mi muda pulak. Wahhhhh! Dah macam tua sangat la konon kan? ;) hihihihih.

Kami berbuka dekat satu restoran buffet beriani ni. Dah reserved dah plan, baru kawan saya bagitau yang restoran ni baru je masuk dalam tv, slot Jalan Jalan Cari Makan. Bangga kejap sebab nak perhi berbuka kat restoran yang masuk tv. Kehkehkehkeh. Okay gedik disitu, abaikan.

Okay, after berbuka, i can conclude my own opinion. I repeat, ini pendaat peribadi. Tiada unsur hasutan orang lain atau dibayar apa apa ye.

Bayaran dia nampak macam affordable, RM 28 nett per adult, RM15 untuk kanak kanak 7-12 tahun. Buffet style, so orang akan plan duduk lama lama la kan? Berbuka tu makan makan, pastu stop jap solat, lepas tu mesti la kita akan sambung makan, betul? Tapi sayangnya, restoran ni dah mula berkemas dalam pukul 8 lebih. Wuwuwuwu. Sedih tauuuu. Masa berbuka saya makan nasi beriani lauk ayam sambal, dengan daging. Kambing saya tak makan, so agak rugi sikit disitu. Then, saya makan buah buahan sikit dengan kentang goreng. Air sejuk, sirap limau dengan teh panas. Pastu stop kejap lah, tumpang semayang kat kedai tu. then bila nak sambung makan lagi, alaaaaaaaaaaa. :( air panas dah takde. Air sejuk pun tinggal air warna hijau je. Tau tau air apa. Tu pun dah nak habis. Sempat la saya amik mee kari. Lepas tu macam nak makan lagi bihun goreng dia atau kuih muih macam tak best pulak. Sebab pekerja dia dah mula mengemas kerusi meja. Akhirnya kami pulang,

But overall, serius cakap nasi beriani dia memang sedap! Mee kari pun boleh tahan. Cuma masa singkat sangat, tak sempat ulang-ulang makan. Tak berapa puas laa. Huhuhuh.

Jadi saya nak recommend korang pun 50-50. Kalau sanggup bayar untuk beriani sedap, boleh la pergi. :) tapi kalau niat memang nak makan buffet, nak ulang-ulang, this is not the place.
















P/s: sapa dah dapat kad raya saya? Wink wink. ;)

happy 25th anniversary!

August 6, 2012.
happy anniversary mom, dad!
its been 25 years of your marriage.
i wish it will last forever.

bangganya aku menjadi anak mu.
semoga Tuhan panjangkan jodohmu,
hingga ke akhir hayat yang tidak kutahu,
kesihatan yang baik tanpa sakit yang membelenggu.

selamat ma, selamat abah.
semoga kalian sentiasa tabah,
melayani anakmu yang berbagai karenah.



p/s: kenapa banyak blog ain tak boleh masuk ni? blog kak msredcheese, blog yui a.k.a nuyui. korang tak bagi ain singgah ke apa? :'(

Friday, August 3, 2012

Kad raya sudah dipos!

Yeay! Tadi dah pergi pejabat pos alamanda untuk beli setem. Setem kad raya tahun ni adalah setem 50sen. Jadi anda yang dah drop alamat rumah kat blog ni, kat twitter dan FB, tunggu la kad raya sampai eh? Maaf sebab tulis buruk,memang dari azali lagi tak reti tulis cantik cantik. Maafkan saya, cikgu! Hihihihihi. :D ada yang tak bergam sampul kad tu, so kalau sesiapa dapat sampul kosong, salahkan abang posmen tauuuu!






Thursday, August 2, 2012

Job interview #1



helo people. selamat datang August 2012!
weehuuuu. 1hb dah membuka satu peluang untuk saya. 
eheheh. hari tu ada interview with a company dekat area Bandar Utama. :D

dah dapat emel tu lamaaaa sungguh lah. dia siap bagitahu ada interview bertulis. kena bawak alat tulis. tapi, i dont know. sampai la 31 july tu, apa pun saya tak prepare. tak payah tanya la pasal theory, memang saya tak study langsung! malam sebelum pergi interview tu, baru la tahu, slip exam every semester tak print lagi, gambar passport yang latest tak cuci lagi, fail sijil-sijil ntah ke mana, resume ntah ke mana. hampir aje nak cancel last minute tau! tapi takdir membawa saya sampai jugak ke tempat kejadian. and please teka apa jadi for the very bad impression in interview session, me and my friend sampai lambat setangah jam!should be there at 10.30 a.m. but saya sampai almost 11.00 a.m.? what the h***? malu okay nak masuk bilik tu! nasib baik dah biasa dengan bangunan tu, sebab last year saya buat intern kat sana. so takde la kelam kabut cari tempat. 

masa masuk, briefing dah nak habis sangat-sangat. apa pun tak sempat dengar. tahu-tahu terus kena jawab :
1. personality assessment in only 10 minutes! *kesat peluh nak jawab laju-laju*
2. personal information and basic knowledge of engineering in 1 hour*soalan dia tak susah pulak kan? *
3. information form for Young Engineer Programme 


memang kaku la tangan bila tengok soalan tu. memang la basic, tapi saya kan tak prepare. dan tak sangka langsung la pulak soalan camtu keluar. *mengeluh*

after that, sambung interview pukul 2 petang. kali ni interview dengan 3 orang panel. masa tu, memang lantak la apa nak jadi. jawab je la apa boleh jawab kan. tak letak harapan langsung. it was an individual interview. so my turn is last one! ready pukul 2, hampir jam 5 baru saya dipanggil. masa tu takyah cakap la. penat menunggu sampai hilang rasa takut, hilang fokus. masa interview, saya la paling kejap. so i think, there gone my chance already. 





but. 2nd Aug, i received an email saying that i've been selected to the final interview next wednesday! 

wooooooooooooo!

can you believe that? yeah. me too. tak percaya langsung. tapi mungkin sebab pernah intern kat situ kot. so, there is my new hope. wish me luck please, people?


wajah sebelum kecewa adalah seperti dibawah: