Friday, September 21, 2012

merepek bab kecantikan muka

ehem. ehem.

saya nak cerita pasal cantik lagi boleh?walaupun saya ni tak lah cantik mana kannn. kehkehkeh. actually bukan pasal cantik sangat pun. nak kongsi sambil tanya korang-korang yang jelita dan hensem kat luar sana. mana tau boleh share lagi tips-tips korang yang berharga tu.

nak cakap pasal set penjagaan kulit muka ni kan. dulu masa muda-muda kan. cewahhhh. sekarang macam dah tua sangat kan?dulu saya selalu rasa kalau nak muka cantik, kena pakai 1 set lengkap. kalau tak pakai 1 set, nanti hasilnya tak mujarab. kononnya lahhh kannn. tapi makin lama, makin saya sedar. ramai jugak orang yang pakai set campur-campur. pencuci muka pakai brand lain, toner, moisturizer, serum, mask, semuanya lahhh lain-lain! tapi muka diorang nampak cantik je. but still, saya tak berani nak campur-campur lagi masa tu. konon setia gila habis la kan pakai 1 set semua.

zaman matrik dulu, pakai set AVON PT White,tahun 2007 macam tu. sebab pakai set ni la menyebabkan saya terus terdaftar sebagai wakil Avon. padahal nak pakai untuk diri sendiri je. then, suatu hari matrik takde air. bila ada je air, saya antara golongan terawal mandi which sadly, air karat yang awal-awal keluar. muka  terus jadi sensitif, bengkak dan gatal-gatal. so no more Avon punya produk after that. jenuh tau masa tu nak cari pencuci muka yang sesuai.

asyik bertukar je, sampai la suatu hari tu masa daftar kat UTeM, tengok kawan baru merangkap housemate pakai Loreal Hydrafresh kaler hijau tu, untuk kulit kering. then i decided nak pakai Loreal jugak. tapi masa tu pakai yang whitening punya. and it suits my skin. cuma masalah kulit berminyak tak berjaya diatasi. biasalah kan, kulit berminyak, senang la jerawat nak bertapak. nak dijadikan cerita, manusia mana pernah reti bersyukur? and that was me! gedik tukar pakai yang lain pulak until one day ikut kawan yang lain pulak pakai set Tia Amelia.

pergh. bila pakai set Tia Amelia ni serius! muka jadi cantik, jerawat tak naik. kulit pun makin cerah! tapi harga pun boleh tahan, then set dia kena pakai selalu which leads to situasi asyik membeli tetiap bulan sebab cepat habis. dah la kena pakai pencuci muka, toner, krim siang, foundation/bedak asas, krim pencerah (malam) dan krim kunyit (malam jugak). once saya missed pakai sekali/sehari salah satunya. habis naik jerawat balik. so agak rasa pelik disitu, so saya stop. masa tu la bermula kejadian tak diingini. hah! amek kau bahasa!

i mean, kulit jadi over-sensitif. tak boleh kena panas matahari atau berpeluh sikit, habis gatal-gatal sampai bengkak. then i regret why stop that Tia Amelia. at the same time, regret kenapa pakai produk yang macam ni. once you stop, you'll suffer. after that slow-slow i find again the one yang sesuai dgn kulit. memang ada some of it yang sesuai, but it just sesuai lahh. tak gatal or whatsoever, cuma takde perubahan. langsung. Clean &Clear, Clinelle, Eucerin, Sebamed and Neutrogena.



for last set, i used Sebamed Clear Face macam gambar Mr. Google atas ni. okay. kira ok la.masih ada tapak untuk jerawat naik. so i ikut ma pakai Neutrogena. but this time i decided to campur. tanak jadi pengguna setia kepada whole set jenama tu. and Alhamdulillah! its much more better.

so maybe betul la ada sorang salesgirl The Body Shop penah nasihatkan saya jangan pakai the whole set for facial skincare. dia tak bagi saya teruskan satu set pakai Tea Tree macam dalam gambar dari Mr. Google ni. because itu akan menyebab kan muka saya jadi lagi teruk and it is so true! memang masa pakai set ni jerawat lumba-lumba naik. belum masuk dia jadi kering gila babeng!


so now, i think. mungkin betul. campur-campur lebih baik daripada setia kepada 1 jenama? sekarang ni saya campur seperti bawah. walaupun tak lah memiliki kulit flawless, putih dan gebu, tapi jerawat dah tak berlumba-lumba nak menempel kat muka ni. semoga ini akan berterusan. insya Allah. :D



pencuci muka Neutrogena.


Scrub Muka St. Ives


Toner Oxy for oily skin



Fair and Lovely atau Cocoa Butter


face mask from Etude House




 then baru saya apply foundation kalau nak keluar lelama. last but least, saya tak pandai sangat bab kecantikan ni. but satu benda je saya boleh cakap. kulit muka setiap orang berbeza. tak semestinya dia pakai ni cantik, awak pun akan cantik bila pakai. jadi, keberanian untuk mencuba adalah penting. selain sabar untuk menunggu hasil.

okay. entry ni dah over panjang. ada ke orang nak baca? selamat malam!




20 comments:

Crew Fathi said...

wa pakai pencuci muka sofi ja.. yg warna hijau tu sejak dari form 2 sampai skrg... ^_^

nur hidayah isa said...

biasa produk2 yg macam tia amelia tu mmg cmtu. ape tah lagi. macam2 nama ada tu...once you stop mmg suffer. my friend ada pakai, kulit dia memang flawless gila la..tapi masa mula2 dia pakai, kulit dia macam mengelupas. ish takot la. my lec cakap product macam tu akan membuatkan kulit kita akan kena direct dengan cahaya matahari..so boleh mnyebabkan kanser kulit. i skrg pakai foundation dengan pencuci muka jer..

fifie said...

Ain tia amelia tak elok untuk skin. Effect dia agak merisikokan sebab kulit muka boleh jadi nipis bila dia memutihkan tapi tidak menggelupaskan kulit, boleh kena kanser kulit nanti. Fie pun ada kawan yang pakai tia mula2 memang cantik licin berseri tapi lama2 timbul tompok2 hitam.
Fie tak pernah ada skincare yang tepat, fie selalu tukar2. haha. tu yang kulit tak cantik.

Nasuha said...

sy pkai oxy..

Hasrina said...

neutagena work well on me. murah juga. dulu pakai clinique 4 tahun kot xada perubahan. mb xsesuai.

p.s. jgn lupa sunblock dan mask putih teluk

kay_are said...

salam.. 1st time kat sini.. err.. xde idea langsung tentang set2 penjagaan yang di state kat atas tu..

Indah Mulya said...

fuh..mcm2 produk jgak ye awk try..hehe..dlu sy paki clean and clear..pastu rasa tak best..den pakai safi je..tp tu pn men cmpur2..ha rsnye tak pna lg sy pkai mnde satu set ni..men rojak je,ikut ske hati..skrg pkai brand simple yg mmg simple..ok jgak la..tp tak taw la bape lm leh tahan ni :D

Nurulee said...

I heard Tia Amelia products ada chemical yg mmbahayakan kulit? But im not sure, dgr2 je. Sekrg Ee pakai Loreal Hydrafresh, so far so good =D Skrub Ee pakai safi balqis. Campur2 tu elok jugak kan? hehe.

cik nana said...

ain, kulit nana mmg kulit yg sensitif. jerawat jgn ckp lah. dulu mcm2 tau produk dah cuba. sebut lah ape je semua dah try. try complete set.uhuh.tapi alhamdulillah thn lepas jmpe produk yg mmg sesuai ngn kulit. tapi agak mahal la.

betul tu even muka kita problem same mcm org tu tapi x semestinya produk yg org tu pakai leh sesuai dgn kita.

zila manaf said...

den pon pkai safi je eheh

comeliness_zaty said...

kite pun gune tia jugak dulu.tu lah skincare yg pling setia skali.sampi 3thn.tp tulah.org kate bile dah lame2 dah jadi tak lut dah.skrg pakai mix jgk mcm ain. :)

Neo_matrixzz said...

gurls stuff...

Lyaa Suriany said...

thnks for info dear
nasib la tak penah try tia ameliaaa..

✿Lady Ainaa✿ said...

ena start guna pencuci muka mase umur 18 tahun.. time tu baru rasa nak jaga kulit muka even x de jerawat masa tu.. lepas je guna pncuci terus jerawat naik... and until now, im still regret but i need to continue wearing the facial wash.. Now im using Tia Emilia... hehehe... Tia je boleh msuk skrg, xtau akan dtg an an.. XD

Masmira Masri said...

haii kita follower baru awk nih...kita skrg pakai papaya soap je hahaha senang n sesuai plak tu...dolu2 pakai banyak jugak tp tu lah papaya jugak yg lekat hahaha..

jemput singgah n follow sini yer
http://myaleo.blogspot.com/2012/09/lovey-dovey.html

Anonymous said...

hai dear, ni citer masih panas lagi ni ati pun tgh panas gak. i baru je try tia amelia ni so far sebelum ni just maintain ngan set total olayje. tapi tangan ni gatal2 pulak nak mencuba produk ni lepas terpengaruh tgk ramai yang jadi 'cun' lepas gunanya.

i x de problem pasal kulit ni org pun selalu tanye muka ok n licin (chewah tapi x tipu)pakai ape tapi semenjak 3 arini try la tia amelia tetiba mak i ckp "apehal muka merah2 cam nak kuar jerawat halus2tu". arghh..ngeri la pulak nak neruskan mmg rasa gatal2 cam merenyam. apakah harus dibuat di stopkan guna atau kot2 awal2 je kot pastu lama2 baru serasi.

tapi pkir2 balik sebelum melarat and x nak amik risiko baikla berenti disini saja. rugi lak rasanya baruje beli tapi apakan daya baik skrg sebelum terlambat kang x pasal2 rugi cket jadi rugi banyak la nak mencover balik . ok sekian je citer yg panjang lebarni...geram punye pasal tapi x salahkan produk kot mmg x serasi so salahkan diri sendiri yg sememangnye tak tahan dgn dugaannn dan cepat sgt terpengaruh.

Anonymous said...

salam :D

saya guna tia amelia dari sya form 5.. and selalu skip2.. alhamdullillah, kulit saya ok je :) [kulit saya kulit murah kot.. kulit awak kulit mahal]

Anonymous said...

yep saya pun guna tia amelia jugak. tapi cuma sabun dia jelah. hehe krim malam saya takut nak pakai. toner pulak saya pakai neutrogena. alhamdulillah tak berjerawat ketul dah mcm dulu. parut pun dah takde.

Anonymous said...

i bru jer beli sabun tia amelia .. tapi xberapa brani nak pkai .. sbb sbelum ni muke i fit dgn safi balqis jer .. brbulan pkai mmgla jrwat batu xde .. tp tmbul yg psir pulak .. so i decided nk pkai tia amelia .. tp rgu2 .. errgghh ...

semanis coklat said...

Saya pakai clean and clear fairness .Memang suit.Kulit putih je.Minyak pon hilang😃