Tuesday, September 11, 2012

ada petua nak cantik?


siapa taknak cantik? kalau ada yang jawab taknak![fullstop] . okay means tak berapa nak normal agaknya dia tu kan. dari zaman dulu kala lagi, perempuan terutamanya obses nak cantik. lelaki pun apa kurangnya. sang pelaut saya contohnya. kihkihkih. 

melainkan mereka yang dikurniakan wajah secantik bidadari. oopss! its not that im not bersyukur with what already given by HIM. sesungguhnya, saya bersyukur yang amat kepada Yang Maha Esa kerana mengurniakan saya dengan wajah yang sempurna, tiada cela atau penyakit apa-apa. tapi secara jujurnya, siapa taknak kulit yang bersih daripada jerawat, minyak berlebihan, flawless, putih gebu licin bak sutera bagai semua tu? semua orang idamkan kulit muka macam tu kannnnnnn?

cuma saya takde la obses nak dapatkan semua tu. cukuplah jerawat tak berlumba lumba naik kat muka dan dapat kurangkan minyak kat T-Zone ni. kulit cerah? itu suatu bonus untuk saya kalau dapat! wink wink!

actually apesal tetiba hari ni nak update entry pasal hal macam ni? haaaaaaaaaaaaa! ni sebabnya. PELAUT SAYA NAK BALIK! WEEEHUUUUUU! TAK SABAR NAK DATING! NAK PAKAI CANTIK-CANTIK. NAK TAMPIL MENAWAN. cewahhhhhh. gedik benar ayat kau ain!

gila kauuu! 6 bulan tak jumpa. berdebar! excited! semua ada kau tahu?feeling-feeling macam baru awal-awal nak dating. kahkahkahkahkah. okay. over! -.-

anyway, main point entry ni nak tanya kawan-kawan, kakak-kakak, adik-adik, abang-abang. kalau korang ada petua nak cantik kan wajah ni. ada la google dalam seminggu ni. moden punya lah, tradisional punya lahh. susah, senang, leceh semua cara ada. tapi of course i choose the easy and simple aje nak apply. dasar pemalas la ni kannn. what to do. 

basic daily step:
1. facial cleanser [2/3 times daily]
2. toner [always after cleansing]
3. moisturizer 
4. scrub [2/3 times per week]
5. facial mask [after scrub]

yang tradisional punya cara?
1. basuh muka dengan air cucian beras kali kedua >> baru mula mencuba. so tak nampak hasil. 
2. wapkan muka dengan air panas? >> belum cuba sebab tak sure step nak buat. howw?


ada tips-tips lain nak share? care to share please? *muka merayu*


14 comments:

cik.belog said...

ain. kalau yg guna air basuhan beras tu lisa selalu amal.. memang elok utk kulit sbb nanti kulit jadi lembut je..

cik nana said...

yeayyy ! jom kite mendating dengan encik pelaut masing-masing. kite dah jumpe incik beliauu kiteee. weeee sukeeee ! rase nak lompat2. hahaha

fifie said...

Fie jenis pemalas sikit bab-bab yang macam nie. Fie selalu cuci muka dengan cleanser lepas tu pakai night cream. Done. haha

comeliness_zaty said...

wahh..cik nana atas ni dah jmpe sang kekasih. lps ni giliran cik ain pule ye..hihih

petua kecantikan takde sgt. tapi just nak kongsi jangan lupe minum banyak air. bile banyak minum air, bibir dan kulit kite pun tak kering ;)

MizzTina said...

cntik utk cik abang rupenya.. hehehe

Cik Ila said...

hye.hye.hye.cik ila dtg membalas kunjungan!

gdsbnga said...

kite pakai ubat doktor hihi

nur hidayah isa said...

mmg takde masa nk pakai byk2 macam tu. bese nya akan pakai pencuci muka sahaja. sbb tu kulit muka kita teruk sikit. byk blackhead. sbb malas..hehehe

Hasrina said...

nak cuba lah air bsuhan beras

Asma Azuani said...

minum air suam banyak-banyak-banyak kali! insyaallah, kulit akan cantik! :)

aniswany said...

waaa excited cinta hati mau pulang ya...hihi

tips nak dpt kan kulit cerah anis xleh tlg sbb anis sniri tercari2 tips nak cerah kulit yg xcerah2 ni..hihi

#slalu pakai mask itam (daiso rm5 je) best...bole kuarkan white head black head :) then kulit jadi soft

Mr.She said...

ehem2. untunglaa nk jumpe cik abamm :p

Lyaa Suriany said...

ahh
kite ni dasar pemalas
takat cuci muka, pkai toner
kalau rajin pkai mask
tu pn bape bln sekali
haha

emieysandra said...

emiey, like page online shop emiey tau..kot2, berminat dgn pape produk kt situ..

waa, sronoknyer nk dating tuu =)