Friday, August 10, 2012

Job interview #2

Selamat hari Jumaat!

Entry ni agak terlambat. Maafkan saya. Huhuhu. Tak sihat pulak semalam nak update blog. Sempat blogwalking kejap aje.

Anyway, rabu lepas saya dah pergi final round interview. Its a group interview actually. Started at 9.30 in the morning. Macam biasa, dimulakan dengan sesi ice breaking dulu untuk berkenal-kenalan. Out of 36 candidates in the 1st interview, kali ni tinggal 18 orang je. Itupun ada 5 orang je perempuan. But itu perkara biasa dalam bidang ni kan. Memang diorang utamakan lelaki. Yang betul-betul dia nak cuma 5-8 orang je. Can you calculate the percentage? Sighhh. Tak berani betul nak letak harapan.

Around 10 a.m. Tu dah nak mula dah. Dah dapat group masing2. Tapi sebelum tu ada lagi satu writing interview to be done. After that, baru la each group given tasks. 2 task to be done in about 2 hours+ . Suntuk sebenarnya masa. Tapi nak tak nak, kena siapkan lah kan? After 1.30 p.m. no more touch up. Semua kena stop. Rehat kejap untuk solat Zuhur, then another last task is given. It need to be done in only 15 minutes! Stress jugak woooo. Masa tu panel dah mula nilai each candidates in a group.

At 2.30 p.m. macam tu, diorang dah set up untuk presentation. Kami diberitahu cuma ada 3 panel, tapi yang masuk bilik tu dah lebih 5 orang dah ni. Memang cuak nak pengsan dah masa tu. Group saya adalah yang pertama untuk present. Once kami masuk je bilik interview tu, demmmit! Ada 10 panel okay! Including Paul Moss! Yes, juri Malaysian Idol tu. apa la dia buat kat sini? Dia nak buat apa dengan selection engineering team ni? Masa tu la kan, kaki ni dah tak rasa cecah bumi dah. Rasa macam nak pengsan, nak pitam, nak kari keluar, nak menjerit. Semua ada lah. Me as the 1st presenter, hilang arah. Speechless habis. To be honest, rasanya my presentation part hancur. Hancur habis! Cuma masa Q&A je saya banyak cakap.

After all, saya berserah je. Kalau ada rezeki, ada lah. Kalau takde, takde lah. Kan?

Thanks for all the wishes yeah. May your luck be with me. :)

8 comments:

gdsbnga said...

insyaAllah kalau tu mmg rezeki kau dapatlah :3 klu tk mungkin ada rezeki lain menanti ^^ keep praying !

cik nana said...

wuu seram nye intbiu macamtu. present2 bagai camtu dah macam final presentation utk final project je. hik. ada paul moss ?nth2 jadi retis tak ain. hihi

comeliness_zaty said...

Seraammm nye panel smpi 10 orang!
Ain interview comp ape?

Nurulee said...

Kalau Ee pun speechless rasanya. hehe =D insyaAllah ada rezeki tu. amin.

fifie said...

Pasal apa lah banyak sangat interviewer tu? Takpe Ain, you have done your part, what you need to do now is waiting and praying. :)

teha said...

insyaAllah.. ade laa rezeki tu.. hihihi :)

chot ok..! said...

sya ari tu intrvw..panel 2 org,dan 5 org msk serentak dlm bilik..nsb bek sya ni bukn jns yg tkt dpn ngn org,spe yg xbiasa,maw mengigil gak la..pape pun..good luck k:)

Hasrina said...

good luck awak. selamat hari raya :)