Thursday, August 2, 2012

Job interview #1



helo people. selamat datang August 2012!
weehuuuu. 1hb dah membuka satu peluang untuk saya. 
eheheh. hari tu ada interview with a company dekat area Bandar Utama. :D

dah dapat emel tu lamaaaa sungguh lah. dia siap bagitahu ada interview bertulis. kena bawak alat tulis. tapi, i dont know. sampai la 31 july tu, apa pun saya tak prepare. tak payah tanya la pasal theory, memang saya tak study langsung! malam sebelum pergi interview tu, baru la tahu, slip exam every semester tak print lagi, gambar passport yang latest tak cuci lagi, fail sijil-sijil ntah ke mana, resume ntah ke mana. hampir aje nak cancel last minute tau! tapi takdir membawa saya sampai jugak ke tempat kejadian. and please teka apa jadi for the very bad impression in interview session, me and my friend sampai lambat setangah jam!should be there at 10.30 a.m. but saya sampai almost 11.00 a.m.? what the h***? malu okay nak masuk bilik tu! nasib baik dah biasa dengan bangunan tu, sebab last year saya buat intern kat sana. so takde la kelam kabut cari tempat. 

masa masuk, briefing dah nak habis sangat-sangat. apa pun tak sempat dengar. tahu-tahu terus kena jawab :
1. personality assessment in only 10 minutes! *kesat peluh nak jawab laju-laju*
2. personal information and basic knowledge of engineering in 1 hour*soalan dia tak susah pulak kan? *
3. information form for Young Engineer Programme 


memang kaku la tangan bila tengok soalan tu. memang la basic, tapi saya kan tak prepare. dan tak sangka langsung la pulak soalan camtu keluar. *mengeluh*

after that, sambung interview pukul 2 petang. kali ni interview dengan 3 orang panel. masa tu, memang lantak la apa nak jadi. jawab je la apa boleh jawab kan. tak letak harapan langsung. it was an individual interview. so my turn is last one! ready pukul 2, hampir jam 5 baru saya dipanggil. masa tu takyah cakap la. penat menunggu sampai hilang rasa takut, hilang fokus. masa interview, saya la paling kejap. so i think, there gone my chance already. 





but. 2nd Aug, i received an email saying that i've been selected to the final interview next wednesday! 

wooooooooooooo!

can you believe that? yeah. me too. tak percaya langsung. tapi mungkin sebab pernah intern kat situ kot. so, there is my new hope. wish me luck please, people?


wajah sebelum kecewa adalah seperti dibawah:



5 comments:

fifie said...

Ainnn, good luck for the interview. *doakan fie dapat jugak. hehe.

cik nana said...

wahhh rezeki bulan pose. insayallah ada rezeki x kemana. gudluck ain ! ;)

Lyaa Suriany said...

good luck for the final.
do the best k

MizzTina said...

tahniah..n gud luck 4 de 2nd interview dear..

alia azmi said...

waa macam seram je nak interbiu kerja. tetiba nebes. haha. gudluk tuk interbiu sterusnyaa !