Saturday, October 3, 2015

Being a seafarer's wife?

Do you think its easy to get married to a seafarer?

orang selalu cakap orang kerja kapal banyak duit. kaya. tak ada masalah nak hidup mewah.

realitinya, orang taktau pun bila orang kapal cuti, diorang tak bergaji! yes, they have an unpaid leave. for how many months? as long as they are not sailing.

suprised? ye, memang semua orang terkejut pun bila kita bagitau hal gaji ni. tambah tolak, nak bayar komitmen masa diorang cuti tu kena simpan beribu jugak untuk 2 ke 3 bulan ke depan. nak sara hidup lagi.

so think again, is it worth to get high salary with a high risk? dengan ancaman lanun lah, ombak besar, mabuk laut semua tu. they deserved what they've been paid off.

itu satu hal lah kan?

lagi satu. nak hadap orang sekeliling yang selalu sangat bertanya mana suami, mana suami. its not that im tired to asnwer the question. cuma kadang-kadang tu sedih jugak lah. tipu la kalau kata kita ok je setiap kali orang tanya. orang gila je yang tak rindu suami kalau berjauhan.

raya tu jauh sekali lah nak dapat raya bersama, semua ikut pada tuah dan rezeki. kalau dapat Alhamdulillah. kalau tak dapat, takpelah. boleh raya dengan family kita sendiri kan? takyah gaduh pasal turn.

saat2 kita dalam kesusahan, dia tak ada. kalau kebetulan ada coverage, boleh la nak mengadu nasib. tapi mostly nya tak ada lah. tengah-tengah laut mana datang coverage kan? time kita stress dengan hal kerja ke, personal life ke, emosi ke. dia tak ada. you have to be by your own. kene berdikari. buat semuanya sendiri. kena kuat lah fizikal dan emosi.

so, fikir balik. seronok ke berkasih dengan orang kapal? pokok pangkalnya, hati dan cinta. As for me, bahagia aku bila bersama suami. tak kisah orang luar nak cakap apa, dia je yang tau macam mana nak bahagiakan aku.

moga Allah berikan kami peluang berkasih sayang sampai ke syurgaNya. insya Allah.


Monday, September 14, 2015

Life in JB: A weekend with family

Assalamualaikum.

Helo.

Again, the family came here on last weekend!

1st year I live in JB, they came here and we went to USS by staying at Mutiara Hotel and dinner at Stulang.

2nd year I live in JB, they came to take my SIL jalan-jalan Johor. we just went to JPO, dinner at Restoran ZZ yang famous dgn sup tulang. Lastly lunch at Lat's Place.

This is the 3rd year I love in JB, they came to see my place where I live after got married.

Ok kali ni dah blurr habis nak bawak diorang pegi mana. At the end, cuma pergi rumah maklong sebab abah nak jumpa kakak dia. Then grab minum petang dekat pasar Taman Universiti. Goreng pisang, keropok lekor dan cendol di petang hari bersama family. Nothing goes wrong when you're with them. For dinner, we went to Bigfood.

That's my weekend. And now I miss my Popeye. 15 days since you sail away from New Orleans. Where are you?

Good night.

Monday, September 7, 2015

Review Wedding: Henna by Umira

Helo! Assalamualaikum.

Malam ni gatal tangan nak update pasal inai. Boleh? Hihi.

Saya nikah malam, lepas maghrib, so berinai pagi-pagi Jumaat tu on the same day. Thanks to HennabyUmira sebab datang rumah saya awal pagi and berhempas pulas lukis-lukis kat tangan dan kaki kita. Hikhikhik.

Hasil kerja dia cantik, buat pun teliti tapi cekap. Alhamdulillah i like my henna. Awak boleh mintak nak simple ke nak heavy ke, nak naik sampai atas ke apa ke. Mintak aje. She'll do her job. Nak design dari instagram dia atau awak tunjuk design sendiri, terpulang. She's cool like that.

REMINDER: book awal-awal ok? kalau slot penuh, i'm sorry!